Op 30 januari zijn de tien belangrijkste thema’s van de Nationale Jeugdstrategie bekendgemaakt. Deze strategie, waarvoor de Tweede Kamer in mei 2023 unaniem groen licht gaf, heeft als doel om de positie van jongeren tussen de 12 en 29 jaar in Nederland te verbeteren. Het plan bevat afspraken over de manier waarop jongeren betekenisvol kunnen participeren binnen tien thema’s die voor hen belangrijk zijn.
Betekenisvolle participatie van jongeren
De uitdagingen waar jongeren mee te maken hebben, zijn vaak complex en met elkaar verweven. Daarom is hun stem essentieel bij beleidskeuzes die hen raken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkte samen met andere ministeries en de Nationale Jeugdraad (NJR) aan de totstandkoming van de Nationale Jeugdstrategie. Een regiegroep van 100 representatief gelote jongeren werkte de afgelopen twee maanden samen om de tien belangrijkste thema’s te bepalen.
De tien thema’s
Tijdens een ontbijtbijeenkomst op 30 januari zijn de tien thema’s feestelijk gepresenteerd in aanwezigheid van jongeren, beleidsmakers, Kamerleden en de pers. Dit zijn de thema’s die centraal staan:
- Onderwijs
- Wonen en leefomgeving
- (Inter)nationale politiek en veiligheid
- Economie, werk en welvaart
- Kunst en cultuur
- Fysieke en mentale gezondheid
- Digitale wereld
- Diversiteit, inclusie en gelijkheid
- Mobiliteit en toegankelijkheid
- Klimaat en milieu
Grootste jongerenparticipatietraject ooit
De komende drie maanden kunnen duizenden jongeren in Nederland hun mening geven over deze thema’s. Dit gebeurt via twaalf evenementen in alle provincies, maar ook via scholen, online vragenlijsten en interactieve minigames. In mei en juni zullen jongeren uit de regiegroep samen met beleidsmakers concrete doelstellingen en maatregelen per thema formuleren. Daarnaast wordt onderzocht hoe jongeren structureel betrokken kunnen worden bij beleidsvorming. Het kabinet neemt na juli 2025 een besluit over de verdere invulling en verankering van de Nationale Jeugdstrategie.
Doe mee en laat je stem horen
Jongeren kunnen op verschillende manieren hun mening geven:
- Vul de vragenlijst in: nl/geef-je-mening
- Speel een van de NJS mini-games: nl/minigames
- Meld je aan voor een evenement in jouw buurt: typeform.com/opgevenevents