De Verenigde Naties kondigden recent de oprichting van de Internationale Dag voor Spelen aan. De eerste viering van deze dag vindt plaats op 11 juni 2024 en zal jaarlijks terugkeren. De Internationale Dag voor Spelen ontstond uit een besluit van de Verenigde Naties. Dit besluit erkent hoe belangrijk spelen en plezier zijn voor de gezondheid en het welzijn van kinderen wereldwijd.
Kinderen hebben recht op spelen
Het recht op spelen is vastgelegd in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, in artikel 31. Bijna alle landen ter wereld hebben dit verdrag geratificeerd. Dit verplicht hen om de rechten van kinderen te respecteren en te beschermen. Dit omvat het recht van kinderen om vrije tijd door te brengen in spel en recreatie, vrij van stress en controle van volwassenen.
Mentale gezondheid van kinderen
Naast het belang van spelen, is er ook aandacht voor de mentale gezondheid van kinderen in Europa. Uit recente gegevens blijkt een alarmerende stijging van kinderen die kampen met geestelijke gezondheidsproblemen, vooral tijdens en na de COVID-19-pandemie. Eurochild is een Europees netwerk van organisaties die werken voor en met kinderen. Tijdens het evenement ‘Mental Health across generations’ in het Europees Parlement vroeg Eurochild aandacht voor de mentale gezondheid van de jeugd in Europa.
Rapport Eurochild
Eurochild bracht het rapport ‘Children’s Mental Health across Europe, extracts taken from the Children’s Rights: political will or won’t?’ uit. Hierin onthulde Eurochild verontrustende trends en statistieken over de groeiende uitdagingen waarmee kinderen in Europa worden geconfronteerd op het gebied van mentale gezondheid. Het rapport benadrukt de dringende noodzaak voor overheden en beleidsmakers om effectieve maatregelen te implementeren om de mentale gezondheid van kinderen te ondersteunen en te beschermen.
Gelijke toegang tot zorg
Een van de belangrijkste bevindingen van het rapport is de toenemende mate van angststoornissen en depressie onder kinderen in Europa. De druk van sociale media, onzekerheden over de toekomst en andere stressfactoren hebben een verontrustende impact op de mentale gezondheidszorg van kinderen in Europa. Dit benadrukt de noodzaak van een gecoördineerde en inclusieve aanpak op Europees niveau. Het doel is ervoor te zorgen dat alle kinderen gelijke toegang hebben tot hoogwaardige mentale gezondheidszorg, ongeacht achtergrond of locatie.
Belang van Internationale Dag voor Spelen
Het instellen van een Internationale Dag voor Spelen vestigt de aandacht op het recht van kinderen om vrij te kunnen spelen. Dit is vastgelegd in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Dit stimuleert regeringen, gemeenschappen en individuen om speelruimtes te creëren en speelactiviteiten te ondersteunen. Ook het belang van spelen moeten zij erkennen als een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling en het welzijn van een kind.