Kom op voor kinderrechten
Het Kinderrechtencollectief brengt diverse organisaties actief samen, stimuleert kennisuitwisseling en zet aan tot gezamenlijke actie. Zie ons als een waakhond die knelpunten agendeert en de overheid en andere organisaties adviseert over verbetering. Als collectief staan we sterk en creëren we impact en slagkracht in het streven naar een brede toepassing van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind en treden we als gezamenlijk gesprekspartner op richting de overheid.
Onze partners:
ChildPress
ChildPress wilt ervoor zorgen dat elk kind zijn stem kan gebruiken. Niet zomaar een select groepje, maar elk kind in de samenleving!
ChildPress Reporters publiceren over ‘Wie doet wat voor kinderen?’. ChildPress Reporters interviewen, rapporteren, creëren, publiceren en delen eigen publicaties en verspreiden deze zo breed mogelijk. Als persbureau leveren zij iedere dag nieuws van kinderen over de hele wereld! In de publicaties volgen de Reporters beslissers die prioriteit geven aan onderwerpen zoals veiligheid, klimaat en toegang tot onderwijs.
De Kleine Ambassade
De Kleine Ambassade maakt zich sterk voor betekenisvolle jeugdparticipatie. De rechten van het kind zijn daarbij altijd het uitgangspunt. Met op maat gemaakte projecten betrekt de organisatie kinderen en jongeren bij uiteenlopende onderwerpen die spelen in hun leefomgeving. Ze zorgt er niet alleen voor dat hun stem wordt gehoord, maar leert ze ook hoe ze als actieve burgers het verschil kunnen maken voor zichzelf, voor hun directe omgeving en voor de maatschappij. De Kleine Ambassade doet dat door kinderen en jongeren te begeleiden, hun wereld te vergroten en hun zelfredzaamheid te laten groeien. Maar bovenal doet ze dat door goed te luisteren en moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Op deze manier geeft de Kleine Ambassade, in samenwerking met partners, zoals ministeries, scholen, gemeenten en bedrijven, kinderen en jongeren hun eigen verantwoordelijkheid en laat ze hen ervaren dat het loont om mee te denken en mee te doen.
Etty Hillesum Centrum
Het Etty Hillesum Centrum zet zich samen met de gemeente Deventer in voor het vergroten van de kennis over diversiteit en inclusie. Het centrum heeft als doel scholen op alle niveaus en professionele opleidingen meer te leren over de inclusieve samenleving. Vanuit het centrum worden o.a. programma’s aangeboden gericht op de bewustwording van jeugd en volwassenen van de gevolgen van uitsluiting en discriminatie. De programma’s bevorderen het zelfstandig denken en stimuleren van respect en nieuwsgierigheid naar de ander. Sinds een jaar houdt het Etty Hillesum Centrum zich ook bezig met de rechten voor kinderen en jongeren en heeft hiervoor contact gelegd met de Gemeenteraad om participatie van kinderen en jongeren te realiseren in lokale beleidsvorming en de uitvoering daarvan. Het Etty Hillesum Centrum is tevens het meldpunt voor discriminatie in Deventer.
Halt
Halt richt zich op het voorkomen en bestraffen van jeugdcriminaliteit vanuit de overtuiging dat jongeren een tweede kans verdienen. Strafbaar gedrag wordt aangepakt, zonder dat jongeren een strafblad krijgen. Dit doet Halt door middel van individuele interventies en voorlichtingen op scholen, sportverenigingen of in de wijk. Om op de hoogte te blijven wat er onder jongeren speelt werkt Halt samen met partners aan een projectmatige of wijkgebonden aanpak gericht op een veilige samenleving.
Het Vergeten Kind
Het Vergeten Kind streeft naar het creëren van een veilig en liefdevol thuis voor kinderen in Nederland die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen of het thuis moeilijk hebben, en deze kinderen zich gehoord en gezien te laten voelen.
Dit doen ze door het ontwikkelen van programma’s om deze kinderen ervaringen te geven waarin ze gewoon kind kunnen zijn, en positieve herinneringen kunnen maken. Daarnaast richten ze zich op het structureel verbeteren van de situatie van kwetsbare kinderen in Nederland en dit onder de aandacht te brengen bij de overheid en jeugdzorgaanbieders, om deze kinderen weer een stabiel en veilig thuis te kunnen geven.
Janusz Korczak Stichting
Janusz Korczak Stichting draagt het gedachtegoed uit van Janusz Korczak. De rode draad hierin is het respect voor het kind in iedere levensfase en een gelijkwaardige relatie tussen volwassene en kind. De activiteiten en initiatieven van de stichting richten zich op de ideeën van Korczak omtrent opvoeding en de rechten van het kind in scholen, kinderopvang en jeugdzorg.
Jeugdhulp Voldoende Beschermd
Jeugdhulp Voldoende Beschermd zet zich in om de internationale kinderrechten leidend te laten zijn in ieder stukje beleid dat gaat over kinderen/jongeren met verblijf in de jeugdzorg. Opdat ieder kind/jongere in de jeugdzorg voldoende beschermd is. Daarnaast zetten wij ons in om aandacht te vragen voor onterechte en onnodige uit huis plaatsingen.
KidsRights
KidsRights is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn en de rechten van kwetsbare kinderen over de hele wereld. KidsRights inspireert, samen met kinderen als changemakers, een wereldwijde beweging voor kinderrechten. Ze vinden dat kinderrechten beter nageleefd worden wanneer kinderen zelf kunnen meebeslissen over zaken die hen direct aangaan. De kracht van kinderen, de Rechten van het Kind en het geloven in verandering staan centraal. KidsRights werkt aan het bevorderen van kinderrechten en het stimuleren van kinderparticipatie door middel van 3 pijlers: belangenbehartiging, onderzoek en actie.
KinderrechtenNU
In het onderwijs is KinderrechtenNU (KRNU) een aanvulling op de Wet verplichte meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld en een invulling van de Wet sociale veiligheid in de school. Het is een starttraject, een fundament voor burgerschapsvorming, een wettelijke onderwijstaak. KRNU versterkt de samenwerking tussen ouders, kinderen en school en werkt aan een verbindende schoolcultuur. In de gezondheidszorg biedt KRNU het voortraject: het eigen verhaal van het kind zelf. Daarmee is KRNU een preventieve invulling van de Wet publieke gezondheid en van de Jeugdwet. Het meest effectief is dit te doen voor de puberteit van de kinderen.
KRNU laat de kinderrechten doorleven, door kinderen hun eigen leven en leefomgeving voor zichzelf in kaart te laten brengen, daarover van binnenuit te leren praten en aan de bel te leren trekken als zij hulp nodig hebben. Ze maken kennis met alle zorg die geboden wordt in en rond de school en leren zelf hun sociale kaart invullen.
Learning for Well-being Foundation
Learning for Well-being Foundation is een internationaal opererende organisatie. Samen met partnerorganisaties streven zij naar een inclusieve samenleving waarin kinderen en jongeren hun unieke potentieel kunnen verwezenlijken. De L4WB-F ontwikkelt projecten en activiteiten rondom jongerenparticipatie, onderwijs, kennisuitwisseling en onderzoek.
Nederlandse Academie voor Psychotherapie
De Nederlandse Academie voor Psychotherapie is een ontwikkelings- en opleidingsinstituut op het gebied van de Integratieve benadering van coaching, counseling, hypnotherapie en psychotherapie binnen zowel Nederland als Europa. De Academie draagt bij aan een harmonieuze en gezonde samenleving. Dit doet ze door mensen op te leiden die hun eigen geluk ‘managen’, met het doel kinderen, jongeren en volwassenen te helpen om zich gelukkig te voelen! Alle Kinder- en jongerenopleidingen hebben de Rechten van het Kind als uitgangspunt en worden jaarlijks langs de morele meetlat van de uitgangspunten van Janusz Korczak gelegd, beoordeeld en verbeterd.
Restorative Justice Nederland
Restorative Justice Nederland is het innovatie- en kenniscentrum voor herstelrecht in Nederland.
RJN staat voor het bevorderen van een meer participatieve en communicatieve samenleving. Mensen leven in verschillende omstandigheden en hebben, als ze te maken krijgen met conflicten, verschillende behoeften. Werken aan rechtvaardige oplossingen, waarin gelijkwaardigheid is geborgd, staat bij ons centraal. Daarbij hebben mensen recht op passende ondersteuning bij het regelen van conflicten en het aanpakken van de achterliggende oorzaken.
Ruimte voor de Jeugd
Ruimte voor de Jeugd is een interdisciplinair uitwisselingsplatform van deskundigen op het gebied van ruimtelijke ordening tot pedagogie en van veiligheid tot jeugdparticipatie. Samen zetten zij zich in voor kinderen en jongeren van nul tot achttien jaar. Dit doen zij door onderling informatie en kennis uit te wisselen, ontwikkelingen te signaleren en initiatieven te ondersteunen die het spelende kind dienen.
Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind en het General Comment 17 van het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties vormen hiervoor het achterliggend kader.
Stichting Kind en Ziekenhuis
Stichting Kind en Ziekenhuis maakt zich hard voor nog betere en traumavrije zorg waarbij kind en gezin centraal staan. De visie van de patiëntenorganisatie voor kinderen in de medische zorg: “Ieder kind wil en moet gewoon kind kunnen zijn, zeker als er iets met hun gezondheid aan de hand is.” Stichting Kind en Ziekenhuis adviseert, stimuleert en bevordert kind- en gezinsgerichte zorg door het doen van onderzoek, het ontwikkelen van tools, handreikingen en het bieden van andere praktische producten. Daarnaast geven ze voorlichting, fungeren ze als helpdesk en sparringpartner en brengen ze op diverse manieren het perspectief van patiënten in de medische zorg.
Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten
De Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten is een specialisatievereniging die ervoor zorgt dat minderjarigen rechtzoekenden kunnen rekenen op kwalitatief goede rechtshulpverlening van gespecialiseerde jeugdrechtadvocaten die het belang van de minderjarige vooropstellen. Het doel van de VNJA is de rechtspositie van en de rechtsingang voor minderjarigen te verbeteren.
Villa Pinedo
Stichting Villa Pinedo is dé online plek voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders. Zij kunnen bij ons laagdrempelig en kosteloos steun, tips en advies krijgen van vrijwilligers (18 tot 27 jaar) die zelf ook een scheiding hebben meegemaakt. Ervaringsdeskundigen, dus.
Op Villapinedo.nl kunnen kinderen en jongeren zelf op zoek naar informatie. Ze kunnen ook vragen stellen aan andere kinderen en jongeren die hetzelfde meemaken. Er zijn verschillende downloadables. En ze kunnen zichzelf aanmelden voor een Buddy (vrijwilligers). Via onze Buddy App (zie App Store of Play Store) komen ze dan in contact met één van onze ervaringsdeskundige jongeren. Met zo’n Buddy praten ze dan samen over de scheiding en alles wat daarbij komt kijken.
Het is goed om te weten dat al onze Buddy’s zijn gescreend, getraind en in het bezit zijn van een VOG. Daarnaast worden zij continu begeleid door een team van pedagogen en psychologen. Zo creëren wij een veilige online plek voor alle kinderen en jongeren die steun en een luisterend oor zoeken.
Ook voor gescheiden ouders kan Villa Pinedo iets betekenen. Zo is er een online training voor ouders om te leren hoe zij hun kind(eren) zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij de scheiding. We hebben een boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ vol met verhalen en tips van kinderen van onze oprichtster Marsha Pinedo. En de Vraag Maar! gesprekskaarten om thuis op een speelse, luchtige manier het gesprek te voeren over de scheiding. Nieuwsgierig geworden? Klik hier!
Zeer Makkelijk
Jongeren die van zichzelf (zeer) makkelijk leren, kunnen om verschillende redenen vastlopen in het onderwijs en hun ontwikkeling. Essentieel is dat hun omgeving beschikt over wetenschappelijk verantwoorde kennis over zeer makkelijk lerenden, hun gedrag begrijpt en hen begeleidt en ondersteunt. Daarom richt Zeer Makkelijk zich specifiek op kennisdeling, onderzoek en advisering voor professionals en organisaties.
Sluit ook aan bij het Kinderrechtencollectief en kom op voor de rechten van kinderen en jongeren.
Lees hier meer over partnerschap van het Kinderrechtencollectief