Op 7 oktober 2024 publiceerde State of Youth NL de resultaten van hun eerste onderzoek Iedereen ingecheckt. Jongeren worden momenteel hard getroffen door problemen als onbetaalbare woningen, financiële druk en mentale gezondheid. State of Youth NL, een digitaal jeugdpanel, bundelde de stemmen van jongeren rond het thema openbaar vervoer (OV) en onderzocht de grootste knelpunten. De belangrijkste bevindingen laten zien dat het OV voor veel jongeren te duur, slecht bereikbaar en onveilig is. Jongeren willen goedkoper en toegankelijker OV.
Resultaten onderzoek jongeren en OV
Uit het onderzoek kwamen vijf belangrijke problemen naar voren:
- Het OV is te duur (56%)
- Gebrek aan nacht-OV (34%)
- Onvoldoende OV in de woonomgeving (22%)
- Onveiligheid in het OV (6%)
- Ontoegankelijkheid van het OV voor jongeren met een beperking (4%)
Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren vindt het OV te duur. Dit zorgt ervoor dat zij minder vaak naar culturele plekken gaan en familie of vrienden bezoeken. Een derde van de jongeren ervaart problemen door het ontbreken van nacht-OV, waardoor ze eerder weg moeten van feestjes of na werk of avondlessen niet meer naar huis kunnen. Daarnaast geeft 22% van de jongeren aan dat er te weinig OV is in hun woonomgeving, waardoor ze afhankelijk zijn van anderen voor vervoer of geen keuze hebben in hun werk, school of stage.
Veiligheid en toegankelijkheid OV
Hoewel de meeste problemen betrekking hebben op kosten en bereikbaarheid, speelt voor een kleinere groep jongeren (6%) ook onveiligheid in het OV een grote rol. Zij vermijden vaak reizen op momenten dat ze alleen in de bus, tram of trein zouden zitten, of passen hun kleding aan uit angst voor onveilige situaties. Ook voelen sommige jongeren zich genoodzaakt om familie of vrienden te vragen hen van het station of de halte op te halen vanwege onveilige routes.
Daarnaast vindt 4% van de jongeren het OV moeilijk toegankelijk vanwege een beperking of chronische ziekte. Zij geven aan dat het reizen te veel energie kost, en dat ze soms te maken krijgen met ontoegankelijkheden of onvriendelijke behandeling door vervoerspersoneel. Dit weerhoudt hen ervan deel te nemen aan activiteiten buiten hun woonplaats.
Oplossingen van jongeren
Jongeren denken actief mee over oplossingen voor de problemen in het OV. De meerderheid pleit voor verlaging van de kosten, bijvoorbeeld door meer kortingsregelingen voor jongeren en lage inkomens, of door het studentenreisproduct beschikbaar te maken voor alle scholieren en studenten, ongeacht hun opleiding.
Ook willen jongeren betere verbindingen, zoals meer buslijnen naar dorpen en alternatieven bij uitval van het OV. Voor een betere nachtregeling stellen ze voor om de avondritten langer door te laten lopen of een nachttrein of -bus in te zetten om 03:00 uur of elke twee uur.
Veiligheid en toegankelijkheid verbeteren
Jongeren willen dat er meer aandacht komt voor veiligheid in het OV, bijvoorbeeld door het invoeren van noodnummers in trams en metro’s en meer beveiliging en controles in de avond. Voor de toegankelijkheid stellen ze voor dat mensen met een beperking in de eerste klas mogen reizen als de tweede klas vol is. Daarnaast vragen ze om scholing voor vervoerspersoneel over het omgaan met beperkingen.
Luisteren naar jongeren
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren zich onvoldoende gehoord voelen. Op een schaal van 0 tot 100 geven ze gemiddeld een score van 39 voor de manier waarop er naar hun mening wordt geluisterd. Ze vinden dat hun ideeën en suggesties serieuzer genomen moeten worden bij het verbeteren van het openbaar vervoer.