Op 7 april vond de Nationale Kinderrechtendialoog 2025 plaats: een jaarlijks evenement waar kinderen, jongeren, beleidsmakers en kinderrechtenorganisaties samenkomen om ervaringen en perspectieven uit te wisselen over kinderrechten in Nederland. Het doel van de dag? Concrete vervolgstappen bespreken om kinderrechten in Nederland beter te beschermen.
Een sterke aftrap
De dag begon met een panelgesprek. Volgens Carsten Herstel – Directeur-Generaal Jeugd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – is het de kracht van het Kinderrechtenverdrag dat het ministeries, organisaties én burgers verbindt rondom kinderrechten. “De positie van kinderen verbeteren is best hard nodig”, benadrukt Herstel. “Je hebt één keer een jeugd, en die is voor de rest van je leven. Het is zo belangrijk hoe je je dan ontwikkelt. Daarom moeten kinderen een plek hebben in alles wat de samenleving biedt.”
Internationale aanbevelingen als leidraad
Het VN-Kinderrechtencomité ziet er op toe dat landen die het VN-Kinderrechtenverdrag hebben getekend, kinderrechten naleven. Daarom deelt het comité iedere vijf jaar aanbevelingen aan de deze landen. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, onderstreept het belang van deze vijfjaarlijkse aanbevelingen: “De aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité laten zien dat we een rijk en goed land zijn en daarmee dus extra verantwoordelijkheid hebben om te zorgen dat het met álle kinderen goed gaat.”
Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, benadrukt hoe waardevol de stem van kinderen en jongeren is: “Kinderen en jongeren geven vaak een ander perspectief op vraagstukken. Het verrijkt het gesprek. Het gaat erom dat je niet alleen over jeugdparticipatie praat, maar dat ook in de praktijk uitvoert. Je moet durven kinderen en jongeren een stoel te geven in je organisatie.”
Luisteren naar kinderen – en naar elkaar
Drie jonge deelnemers (10 en 11 jaar oud) aan de Kinderrechtenconferentie van november 2024 deelden hun inzichten. Tijdens deze conferentie – georganiseerd door De Kleine Ambassade – dachten kinderen van basisscholen uit heel Nederland mee over thema’s als veilig opgroeien, inclusief onderwijs en discriminatie.
Kinderen gaven bijvoorbeeld aan dat het meldpunt voor discriminatie beter bekend moet zijn en een plek moet zijn waar je je als kind veilig voelt om naar binnen te stappen. Ook benadrukten ze het belang van inclusief onderwijs, zodat kinderen van verschillende achtergronden elkaar kunnen ontmoeten. Een ‘praatjuf’ op school, bij wie je altijd terecht kunt, zou volgens hen algemeen bekend moeten zijn onder leerlingen.
De LBVSO – belangenbehartiger voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs – testte via een quiz de kennis van de deelnemers over wat jongeren belangrijk vinden op tien thema’s. Gelukkig bleek dat die kennis grotendeels overeenkwam met de visie van jongeren zelf. Jongeren gaven bijvoorbeeld aan:
- “Hoe zorgen we ervoor dat jongeren niet alleen weten dat er vertrouwensloketten zijn, maar zich ook veilig voelen om deze te benaderen?”
- “Breng ook het taboe op armoede in beeld. Veel jongeren verbergen hun situatie, waardoor hulp hen niet bereikt.”
De kunst van het goede gesprek
Voordat de deelnemers uiteengingen in thematafels, vertelde praktisch filosoof Rose-Anne Dotinga over de kunst van het vragen stellen. Ze wees op de neiging om te luisteren vanuit het eigen referentiekader. Door de juiste vragen te stellen en met volle aandacht bij de ander te blijven, voorkom je dat je vast blijft zitten in je eigen perspectief. Zo ontstaat ruimte voor diepere en meer verbindende gesprekken. Met deze inzichten op zak was het tijd om aan de slag te gaan.
Van woorden naar daden
Aan tien thematafels werd besproken hoe de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité kunnen worden opgevolgd. De thema’s onderwijs, armoede, non-discriminatie, migratie, mentale gezondheid, jeugdhulp, jeugdstrafrecht, kindermisbruik, kinderhandel en participatie stonden centraal.
Elke tafel formuleerde concrete vervolgstappen. Enkele voorbeelden:
- Onderwijs: Educatie moet wendbaar zijn. Zorg voor een flexibel curriculum dat recht doet aan de diversiteit tussen kinderen.
- Armoede: Geef aandacht aan financiële gezondheidseducatie.
- Non-discriminatie: Zet in op een brede bewustwordingscampagne.
De input van de thematafels biedt organisaties, beleidsmakers én jongeren steun in het bepalen van een richting bij volgende stappen om de VN-aanbevelingen na te leven.
Samen sterker
De Nationale Kinderrechtendialoog werd georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Frisse Blikken, het Kinderrechtencollectief en UNICEF Nederland. Aanwezig waren ambtenaren van ministeries (SZW, J&V, A&M, OCW, BZK, VRO), diverse organisaties als Jeugdstem, ExpEx, De Kleine Ambassade en YOPE – én natuurlijk kinderen en jongeren zelf. De samenwerking en uitwisseling tijdens de Nationale Kinderrechtendialoog 2025 laten zien hoe belangrijk het is om kinderen actief te betrekken bij beleid dat hen direct raakt.
Meer informatie
Bekijk hier ook de video van de Kinderrechtenconferentie: